Till minne av Bengt Ragnar

Hallbyledaren Bengt Ragnar gick bort 2017, 89 år gammal. IF Hallby har genom åren mycket att tacka Bengt Ragnar för. Bengt var en stor ledare, inspiratör, energiknippe och en man som inte såg några hinder utan bara möjligheter med de utmaningar som han tog sin an och genomförde. Med hans kontaktnät och fantastiska förmåga att entusiasmera och locka med sig både medlemmar, kommunpolitiker, förbundsledare och företagare blev de flesta av hans idéer verklighet.

IF Hallby SOKs juniorstipendium till Bengt Ragnars minne

2021 Axel Björkman – skidor

2022 Andrea Lundell – orientering

2023 Tuva Karlén – cykel

Minnesord över Bengt Ragnar

Nedtecknade av: Lars-Erik “Sandbäckarn” Johansson och Björn Hertz

Bengt började sin ledargärning i Hallby  med att ingå i skidsektionen 1958 efter att tidigare varit tyngdlyftare. Med frisersalongen på Bymarken blev det säkert mycket skidsnack vid klippningarna. Kanske uppväxten vid ”Tolarpaberget”, som Bengt uttryckte övre Bymarken, också bidrog till klubbval för sin ledargärning. 

Under åtskilliga klippningar vintertid planerades kommande skidarrangemang. Ibland hade både frisör och kund mer fokus på planering av skidtävlingen än på klippningen.

1967 så sägs det att Bengt låg vaken en aprilnatt och kom då på idén att ett skidlopp kunde köras på den sedan 1960 nerlagda järnvägssträckan, mellan Jönköping och Ulricehamn via Bottnaryd. Kontakt togs med ledare i Bottnaryd och Ulricehamn som också nappade på Bengts idé. Rälsen var borttagen med syllarna låg kvar på delar av sträckningen så mycket jobb lades ner för att få bort dessa. Frågor ställdes om ett skidlopp på denna sträcka och då fick man ofta till svar att det har ju varit spårat i 20 år.

1968 förverkligades Bengts idé Rallarloppet var fött och starten gick i Ulricehamn med ca 700 startande som flaggades iväg av stinsen i Ulricehamn. Målet var vid Bymarksvallen, eftersom det på den tiden inte fanns väg till Hallbystugan, och inte omklädningsmöjligheter i tillräcklig mängd. Bengt lyckades också få Agneta Fältskog som kranskulla, och dessutom samma dag som hon gick upp på svensktoppen.

1969 startade Rallarloppet vid Järstorps skola i full snöyra vilket resulterade i att hela startfältet tjyvstartade 30 min för utsatt starttid. Detta år kom en ny idé från Bengt att det skulle arrangeras en skidgala i stadsparken med svensk-norsk skidelit och italienske olympiamästaren Franco Nones på startlinjen vilket också genomfördes.

1971 kom Bengt på idén att Hallby skulle arrangera en stor vårfest i stadsparken med självaste Lennart Hyland som ledde intervjuerna med huvudgästen Big Bengt Erlandsson vilket naturligtvis blev en succé.

1972 var året som betytt mest för Hallby och Hallbystugan för då övertalade styrelsen Bengt att börja en anställning i föreningen. Det första som han tog tag i var att bygga en väg upp till Hallbystugan. Bengt-s idérikedom och förmåga att få föreningsmedlemmar att jobba idéellt gjorde att mycket började hända i Hallby och vid Hallbystugan.

1976 fick Bengt Ragnar Jönköpings kommun, som några år tidigare hade förvärvar Axamo Gård, att byta mark med Höglunds så att Hallbystugan låg på kommunal mark. Han såg också till att bygga en fotbollsplan vid parkeringen som fick namnet Ragnarvallen i dagligt tal.

1979 var en snörik vinter och då anordnades 24-timmarsloppet för första gången som hade ambitionen att få ut så många som möjligt att motionera på skidor på initiativ av Bengt. Detta lopp anordnades i 10-år och hade när det var som populärast över 200 lag och 4500 deltagare.

Ragnar-003

1981 var nästa stora arrangemang med Bengt som tävlingsledare nämligen ett elljuslopp med världs stjärnor som Juha Mieto och världsmästaren på 30 km Thomas Eriksson i finalen. Den 3000 stora publiken fick se en hård strid men där Thomas Eriksson vann spurtstriden. Samma år byggdes Hallbystugan till med en yta på 330 kvm på helt idéell väg med ca 6000timmar nedlagda och med Bengt som sammanhållande länk.

1983 förverkligaste nästa stora innovation av Bengt, nämligen Europas första snökanonanläggning för längskidor. En damm på 4500 kubikmeter anlades, ett pumphus byggdes och 1.2 km rör för vatten och luft grävdes ner. Utefter spåret satte man 12 hydranter där man kunde koppla in snökanonerna.

Ragnar-006

Detta år startade Bengt även närradiosändningar där man en gång i veckan tog upp aktuella händelser i klubben och intervjuade ledare och aktiva.

Ragnar-005

1984 arrangerade Hallby, med Bengt som tävlingsledare, Junior-SM på längdskidor i ett strålande vinterväder.

1985 tog Bengt över ordförandeklubban i Hallby och förde den fram till 1992.

1988 förverkligades en av Bengts idéer som var en vinterled ut på Dumme Mosse tillsammans med Park-och Fritidskontoren i Jönköpings kommun.

Ragnar-004

IF Hallby 60 år 1989. Styrelsen sammansättning jubileumsåret.

1992 fick Bengt och skidsektionen uppdraget att genomföra USM på längdskidor som trots snöfattigdom genomfördes på ett bra sätt.
Under året byggdes och färdigställdes Hallbyleden. Ett projekt för att öka tillgängligheten till Hallbystugan. Bland annat så grävdes det ner en tunnel under Klämmestorpsvägen och elljus sattes upp. Staket sattes upp för att skilja hästar och gångtrafikanter åt.

Det som räddade SM var att man lade presenning över spåret för att skydda det från mildvädret. 10 år tidigare hade han provat med plast som fungerade mindre bra

Det som räddade SM var att man lade presenning över spåret för att skydda det från mildvädret. 10 år tidigare hade han provat med plast som fungerade mindre bra

Inför USM -92

Endast glada miner trots att all snö till för att genomföra USM -92 fick köras upp till Hallbystugan. Lars-Erik Johansson och Bengt Ragnar gör tummen upp för att arrangemanget skall gå att genomföra.

1993 hyllades Bengt Ragnar av Jönköpings kommun genom att tilldelas Junemedaljen.

2000 var året då Hallby arrangerade nya århundradets första SM alla kategorier nämligen Jaktstarts-SM på längdskidor och där Bengt Ragnar var en av de som i förberedelsearbetet höll humöret uppe på oss andra när tövädret två veckor före gjorde allt för att sabotera arrangemanget.
Jaktstart-SM blev Bengts sista stora ledarinsats i Hallby och den kröntes med att han det året utsågs till årets ledare av Jönköpingsposten och tilldelades JP’s ledarstipendium.

Detta var ett axplock ock kort summering av Bengts gärningar i Hallby.

Bengt var en stor ledare, inspiratör, energiknippe och en man som inte såg några hinder utan bara möjligheter med de utmaningar som han tog sin an och genomförde. Med hans kontaktnät och fantastiska förmåga att entusiasmera och locka med sig både medlemmar, kommunpolitiker, förbundsledare och företagare blev de flesta av hans idéer verklighet.

Hallby har mycket att tacka Bengt för och vi som har fått vara med  på den resan har många fina minnen att glädjas över och att se tillbaka på.

Lars-Erik “Sandbäckarn” Johansson

Björn Hertz