Om IF Hallby SOK

Den 1 juni 2001 ombildades IF Hallby till en Idrottsallians (IA) med 3 nya fristående klubbar: IF Hallby Handbollsklubb (HK) IF Hallby Fotbollsklubb (FK) IF Hallby Skid-och Orienteringsklubb (SOK)

Om IF Hallby SOK

IF Hallby Skidor har en lång tradition av skidaktiviteter, arrangemang och tävlingsverksamhet på olika nivåer. Terrängen i och runt Hallbystugan är mycket väl lämpad för skidaktiviteter både för motionären och tävlingsåkaren, med olika spårlängder o svårighetsgrader. Här finns snösäkerheten i form av Europas första snökanonanläggning för längdskidor från 1983, som har blivit en naturlig förutsättning för att säkerställa skidspår mellan december och mars. IF Hallby Skidor är en klubb med många fina meriter genom åren från både stora och små skidtävlingar. Sedan ett tiotal år tillbaka har Jönköpingsklubben idag en position som inte bara är en av Götalands bästa skidklubbar, utan också hävdar sig mycket väl i konkurrensen på högsta nationella nivå. Så sent som 2004 placerade sig klubbens herrelitlag på sjunde plats vid SM stafetten. Lägg därtill en rad individuella toppresultat på både junior- och senior sidan vid olika SM tävlingar, samt Vasaloppet, ja då förstår man att IF Hallby Skidor idag är en skidklubb med gott renommé. Dessutom har IF Hallby Skidor några av landets bästa skidorienterare i sin verksamhet, vilka har skördat flertal medaljer såväl internationellt som nationellt. Tidigare arrangemang Genom åren har IF Hallby Skidor genomfört en mängd arrangemang och tävlingar av olika storlek och dignitet. Här följer ett urval: * Jaktstarts-SM, 2000 En tävling som lockade storpublik 5000 över två dagar. Segrade gjorde Jörgen Brink IFK Umeå och Antonina Ordina Brunflo IF * Junior-SM, 1984 * Ungdoms-SM, 1992 * Götalandsmästerskapen, 1999 * Götalandsmästerskapen, 1979 * Rallarloppet, premiärår 1968 Sedan premiäråret har det avgjorts 1969, 1970, 1973, 1994, 1995, 1997. Till kommande vinter 2007 är det återdags för ett nytt Rallarlopp (se tävlingsarrangemang). Bansträckning har varierat under åren , första åren var starten i Ulricehamn o målgång Hallbystugan 60km. Sedan har det kortats ner och nu är grundsträckningen 40km från Bottnaryd till Hallbystugan. * IF Hallbys 24-timmars lopp åren 1978 – 1987. När det var som mest populärt samlade det över 9000 deltagare. * Elljustävling 1981 med flera värdsstjärnor som lockade 3000 åskådare, vilka fick se Tomas Eriksson spurtslå Juha Mieto. * Handikapp-SM 1981

Skidstadion

I omedelbar anslutning till Hallbystugan och parkeringsplatsen ligger Skidstadion. Den utgörs av en grytliknande gammal mosse som har fyllts ut med olika material. Den gjordes iordning och användes första gången till Junior SM 1984. Med åren har den rustats upp avsevärt och är idag en fullgod stadion vilken har fått stå värd för stora arrangemang, t ex Jaktstarts-SM 2000. Den grytliknande formen gör den dessutom mycket publikvänlig med flera naturliga läktare Idag utgör Skidstadion knutpunkten i Hallbystugans spårsystem med både konstsnö och elljus. Konstsnöanläggningen är idag ordentligt utbyggd och har ca 3 km nedgrävda ledningar samt mobila delar vilket gör snötillverkningen mycket flexibel. Konstsnö produceras från december till mars och är i dag grunden för att erbjuda bra skidförhållanden oavsett väderlek runt Hallbystugan.