Om IF Hallby SOK

Den 1 juni 2001 ombildades IF Hallby till en Idrottsallians (IA) med 3 nya fristående klubbar:

IF Hallby 90 år (1929-1919)- Jubileumsskrift

IF Hallby är en av Jönköpings mest aktiva, välkända och respekterade föreningar. Vi de tre föreningarna, IF Hallby HK,  IF Hallby FK och IF Hallby SOK utvecklar Hallby ständigt den verksamhet som officiellt drog igång på allvar den 7 april 1929 när IF Hallby (med Hall från Dunkehalla och By från  Bymarken) formellt bildades vid ett möte på kafé Stugan i Stadsparken.

Den första klubblokalen blev ”Moster Perssons stuga” på Dunkehallavägen, och idrotterna man från början ägnade sig åt var fotboll, bandy, skridsko, allmän idrott (som vi i dag kallar friidrott) och skidor. Så småningom försvann issporterna och ersattes av handboll och orientering. Då handlade det om viljan att skapa någonting nytt tillsammans. Om kärlek till idrotten, om gemenskap, ambitioner och drömmar. Och det gör det fortfarande!

Genom åren har Hallby blivit ett begrepp inte bara inom idrotten i Jönköping, utan på många sätt satt avtryck över hela Sverige, och ibland också utanför landets gränser. Breddidrott och motion har varit – och är – viktiga ingredienser i Hallbys framgångsrecept. Men föreningen har också fostrat lyskraftiga stjärnor, format slagkraftiga elitlag, genomfört arrangemang som borde varit omöjliga men blivit succé ändå.

1938 är ett av märkesåren. Inte i första hand för att fotbollslaget för första gången någonsin vann en match mot J-Södra. Utan för att det som genom åren i hög utsträckning varit hjärtat i Hallbys verksamhet, Hallbystugan, kunde invigas. Bakom den invigningen låg ett enormt ideellt arbete när idoga Hallbyiter fraktade virket från ”Blombergs Stuga” vid Hallmansvägen först till Rödjorna och sedan bar det de avslutande 300 metrarna till byggplatsen.

1948 var det så dags för ännu en invigning som gjorts möjlig tack vare ett stort ideellt arbete. Då var det dags att ta Bymarksvallen i bruk efter många och långa diskussioner – och många och långa arbetspass av medlemmarna som gjorde allt arbete med planering av mark, torvläggning och allt annat som behövdes för att fotbollsplanen skulle bli klar.

1962 klev handbollen på allvar in i rampljuset genom att via ett dramatiskt kval ta klivet upp i allsvenskan. Väl där visade sig nykomlingen vara helt utan respekt, var i serieledning tills efter jul och slutade till slut tvåa efter suveräna mästarna Redbergslid. I femte omgången sattes ett prydligt publikrekord i Idrottshuset när 1939 åskådare fick se Hallby spöa Vikingarna från Helsingborg med 23–22.

Hallbys allsvenska äventyr varade i fyra säsonger, med spelare som Magnus Rydström, Lars-Olof Atterling och Gösta Svensson som de kanske mest tongivande. Under tre av säsongerna hade Hallby sällskap av lokalrivalen Tord, derbymatcherna i gamla ”Kåken” var glödheta både på och utanför planen under det som – än så länge i alla fall – var Jönköpingshandbollens absoluta storhetstid.

1972 var det dags att bygga ut Hallbystugan. Men ännu viktigare var att eldsjälen, idésprutan och dynamon Bengt Ragnar anställdes som föreningsinstruktör. Om han egentligen ”instruerade” så mycket låter vi vara osagt. Men hans förmåga att engagera och entusiasmera klubbmedlemmarna, att hela tiden hitta nya möjligheter, nya vägar och nya projekt blev en energikick för hela föreningen. Inte minst när det handlade om att arrangera skidtävlingar, från det egna ”Rallarloppet” till stortävlingar med internationella inslag var Hallby med Bengt Ragnar i spetsen unikt. På lokaltidningarnas sportredaktioner lärde man sig snart att även om det inte fanns en snöflinga inom synhåll söder om Dalälven så kunde telefonen när som helst ringa och via Bengt Ragnar i andra luren meddela: – Vi kör på söndag vid Hallbystugan!

Till separat minnessida över Bengt Ragnar (följ länk)

Hoppning i Hallbybacken, 1953

1980 var ett stort år för fotbollen i Hallby. Med Lennart Jörliden och Janne Malmberg som pådrivare utanför planen och med Peter Larsson som den stora stjärnan, vann laget dåvarande division 3 och spelade kval till tvåan, då näst högsta serien. Den avgörande matchen spelades hemma på Stadsparksvallen mot Flen, men trots bra känsla och stora förhoppningar i förväg blev det 0–2 och ajöss till drömmarna om uppflyttning. ”Baksmällan” blev så tung att man året efter utan resultat till och med diskuterade sammanslagning med J-Södra…

1984. Även om Hallbyloppet vintern 1981 lockat cirka 900 deltagare och en elljustävling med bland andra finske superstjärnan Juha Mieto och svenska ässet Tomas Eriksson på startlinjen samma vinter var någonting alldeles extra i skidväg så var ändå Junior-SM-arrangemanget tre år senare ännu mer imponerande. 100-talet hårdjobbande funktionärer såg till att allt klaffade perfekt och tävlingarna genomfördes i perfekt vinterväder. Konstsnöanläggningen fick stor uppmärksamhet i både tv och andra medier och Bengt Ragnar utsågs av Skidförbundet till ”Årets skidmotionsledare.”

2000. Blev ett på många sätt stort år i Hallbyhistorien. Efter tre år av noggranna förberedelser inför jaktstarts-SM på längdskidor höll vädrets makter sista veckan på att sätta stopp för alltihop. Ett rejält mildväder drog in, paniken var nära. Men som så många gånger tidigre lyckades Hallbyiterna på något märkligt sätt vända alla problem till ännu en arrangörssuccé. Isskrap från bandybanorna i Nässjö, Vetlanda och Jönköping transporterades till SM-spåren i den största ”snöoperationen”i föreningens historia. Äldrelagets och skidsektionens insatser tillsammans med en köldknäpp natten före första tävlingsdagen blev till slut räddningen.

Jörgen Brink och Antonina Ordina tog var sitt SM-guld, men den stora vinnaren i detta SM – det var IF Hallby.

På Bymarksvallen blev en ny byggnad med nya omklädningsrum – äntligen – och en klubblokal med cafeteria och Jönköpings finaste utsikt verklighet. Ett efterlängtat bygge som blev ett lyft framför allt för fotbollen, men egentligen för hela föreningen, som just detta år delades upp i tre nya klubbar.

Det gick åt många möten och många heta diskussioner innan Handbollens IF Hallby HK, fotbollens IF Hallby FK och IF Hallby SOK där skidåkare, orienterare och cyklister fick sin hemvist kunde bildas. med IF Hallby Idrottsallians som ”paraply” och sammanhållande länk.

Jörgen Brink först i spåret när han tog hem en tuff spurtstrid i jaktstart SM 2000 i Hallbyspåren.

IF Hallby SOK 2009-2019 (från jubiluemsskriften)

För Hallby SOK har 2000-talet inneburit en rad framgångar. Sportsliga, absolut – men också när det handlat om arrangemang, om utveckling av verksamheten och inte minst om att bygga vidare på den anda av gemenskap och ideellt arbete som varit ledstjärnor under alla år.

Det största namnet när man tittar tillbaka på framgångar i spåren är skidorienteraren Peter Arnesson från Bottnaryd, som satte Hallbys klubbmärke på kartan inte bara i Sverige, utan också på den internationella scenen där han samlade medaljer både på EM och VM. 2006 vann Peter EM-guld i stafett och tog två SM-silver, två år senare blev det silver och brons individuellt plus guld i stafett när EM avgjordes i Schweiz. 2009 blev Peter SM-kung med maximala tre guld, tog guld på NM och VM-brons tillsammans med Johan Granath. 2010 fortsatte medaljsamlandet med EM-guld individuellt och i stafett med John Granath och året efter kunde Hallby visa upp en hel landslagstrio i skidorientering när Peter, Johan Granath och Kajsa Rickardsson tillsammans tog VM-medaljer på fyra av fem starter. Peter Arnessons största år blev 2013, när han vann hela fem VM-guld – det mest framgångsrika året inte bara i Arnessons karriär utan också i Hallbys historia! När Peter med ett SM-silver 2014 lämnade Hallby för att avsluta karriären i moderklubben Bottnaryds IF gjorde han det efter 18 år som den individuellt klart mest framgångsrike Hallbyiten någonsin under de 90 år föreningen existerat.

Men det är förstås många andra som i Hallbys klubbfärger gjort goda prestationer genom åren. Ett exempel är Anders Palmér, som 2005 blev nionde man i Vasaloppet, den bästa placeringen någonsin för en Hallbyåkare, i alla fall hittills…
Från Vasaloppet jubileumsåret 2019 kan noteras Johannes Eklöfs spurtvinst i Risberg, första gången i det anrika loppets historia som en Hallbyåkare plockade hem ett spurtpris.

Martin Setterberg, MTB

Satsningen på mountainbike, som inleddes vid millenieskiftet, har – milt uttryckt – ”rullat på” fantastiskt. Banorna har byggts ut och förbättrats, ungdomar har strömmat till i en takt som inte bara gjort IF Hallby SOK/ Cykel till den största barn- och ungdomsverksamheten i föreningen, utan till en av de största i hela landet. Bara mellan åren 2017 och 2018 har den tävlingsaktiva delen av cyklister i Hallby fördubblats. Ett stort år för MTB-åkarna i Hallby var 2014, när klubben framgångsrikt arrangerade SM. Hemmaåkaren Martin Setterberg, som redan tidigare haft stora framgångar på ungdomssidan, krönte sitt sista junior-år med att ta två SM-guld.

Året efter blev det ett SM-brons och en landslagsplats som förstaårssenior för Martin, som året efter tog brons i det U23-EM som arrangerades vid IKHP-stugan med Hallby som en av fyra arrangerande klubbar.

Bland arrangemangen under 2000-talet måste också nämnas JSM på längdskidor, som genomfördes 2018. Tävlingsledningen, med Krister Rosjö i spetsen, hade gjort ett jättejobb med förberedelserna och kunde glädjas åt en samlad hyllningskör från gästande ledare och aktiva. Sportsligt blev det också framgångar. Jonathan Norder tog silver i H17-18 och brons i masstarten 15 km klassiskt. Adam Persson blev tvåa i H19-20.
Tillsammans med Simon Jonsson körde de båda också hem ett stafettsilver.

Rallarloppet år 2013 kunde köras hela sträckan från Bottnaryd till Hallbystugan med 850 startande och Hallbyiten Oscar Lund som segrare var förstås också glädjande.

Konstsnöanläggningens betydelse har understrukits många gånger under åren. Arrangemang som annars varit omöjliga att genomföras har räddats tack vare hårt arbete, konstsnö och – som vid JVM-testet 2005 – av isskrap från bandybanan på Råslätt. 2016 räddade konstsnön också Götalandsmästerskapet, där Eric Rosjö klev fram som Hallbys nya stjärna genom att vinna H17-18. Ett första stort kliv mot att fyra år senare, via bland annat flera JSM-guld, konkurrera på seniornivå inte bara i svensktoppen utan också internationellt.

2014 kunde arenagruppen konstatera att 2,6 miljoner kronor investerats i utbyggnad av rörsystemet och 2016 byggdes dammen till konstsnöanläggningen ut som en del i arbetet med att färdigställa utbyggnaden av anläggningen.
Jubileumsåret 2019 blev konstsnön återigen räddningen när ännu en upplaga av Rallarloppet avgjordes, nu via 10 varv på en bana som mätte 4,3 kilometer. Att parkeringsplatsen fick en upprustning med asfaltskross får väl ses som en välkommen jubileumspresent till alla besökare vid Hallbystugan. Ett annat viktigt steg i anläggningens utveckling blev den trafiksäkra gång- och cykelled som 1992 anlades mellan Hallbystugan och Dalvik. Bygget genomfördes av IF Hallby i samarbete med Jönköpings kommun och med stöd från Severins Möbler och Jönköpings-Posten.

För orienteringen har mycket under 2000-talet handlar om ungdomsverksamhet. De sportsliga framgångarna har kommit från ungdoms- och juniorsidan, som när en 18-årig David Lingfors 2005 blev sexa på natt-SM.
Johannes Eklöv, Johanna Lindgren och Lars Lundström är andra orienterare som framgångsrikt burit Hallbys färger under 2000-talet med framgångar bland annat på DM-nivå. Under 2018 var Hallby medarrangör i årets fem tävlingshelger, den största insatsen gjordes i samband med sprint-SM i Stadsparken 2-3 juni.

Också på rullskidor har hallbyiterna haft framgång. Vid JVM på rullskidor i Sollefteå 2017 blev det guld till Adam Persson i supersprint och Eric Rosjö tog ett silver på klassisk distans. 2019 kördes JVM i Madona, Lettland. Där blev det en silvermedalj i temasprint för Filip Rosjö.

Under avdelningen ”övrigt” kan bland annat noteras:

  • Rallar-treklövern” blev komplett 2012 när Cykelrallarn kördes för första gången.
  • Skidskytte har kommit in som en ny intressant satsning
  • Äldrelaget fortfarande bidrar med värdefulla insatser
  • 2012 infördes spåravgift vid Hallbystugan

Om IF Hallby SOK Skidor

IF Hallby Skidor har en lång tradition av skidaktiviteter, arrangemang och tävlingsverksamhet på olika nivåer.

Terrängen i och runt Hallbystugan är mycket väl lämpad för skidaktiviteter både för motionären och tävlingsåkaren, med olika spårlängder o svårighetsgrader. Här finns snösäkerheten i form av Europas första snökanonanläggning för längdskidor från 1983, som har blivit en naturlig förutsättning för att säkerställa skidspår mellan december och mars.

IF Hallby Skidor är en klubb med många fina meriter genom åren från både stora och små skidtävlingar. Sedan ett tiotal år tillbaka har Jönköpingsklubben idag en position som inte bara är en av Götalands bästa skidklubbar, utan också hävdar sig mycket väl i konkurrensen på högsta nationella nivå. Så sent som 2004 placerade sig klubbens herrelitlag på sjunde plats vid SM stafetten. Lägg därtill en rad individuella toppresultat på både junior- och senior sidan vid olika SM tävlingar, samt Vasaloppet, ja då förstår man att IF Hallby Skidor idag är en skidklubb med gott renommé.

IF Hallby Skidor har haft några av landets bästa skidorienterare i sin verksamhet, vilka har skördat flertal medaljer såväl internationellt som nationellt.

Genom åren har IF Hallby Skidor genomfört en mängd arrangemang och tävlingar av olika storlek och dignitet. Här följer ett urval:

  • Junior-SM 2018
  • Jaktstarts-SM, 2000 En tävling som lockade storpublik 5000 över två dagar. Segrade gjorde Jörgen Brink IFK Umeå och Antonina Ordina Brunflo IF
  • Junior-SM, 1984
  • Ungdoms-SM, 1992
  • Götalandsmästerskapen, 1999
  • Götalandsmästerskapen, 1979
  • Rallarloppet, premiärår 1968 Sedan premiäråret har det avgjorts 1969, 1970, 1973, 1994, 1995, 1997. Bansträckning har varierat under åren , första åren var starten i Ulricehamn o målgång Hallbystugan 60km. Sedan har det kortats ner och nu är grundsträckningen 40km från Bottnaryd till Hallbystugan.
  • IF Hallbys 24-timmars lopp åren 1978 – 1987. När det var som mest populärt samlade det över 9000 deltagare.
  • Elljustävling 1981 med flera världsstjärnor som lockade 3000 åskådare, vilka fick se Tomas Eriksson spurtslå Juha Mieto.
  • Handikapp-SM 1981

I omedelbar anslutning till Hallbystugan och parkeringsplatsen ligger Skidstadion. Den utgörs av en grytliknande gammal mosse som har fyllts ut med olika material. Den gjordes iordning och användes första gången till Junior SM 1984. Med åren har den rustats upp avsevärt och är idag en fullgod stadion vilken har fått stå värd för stora arrangemang. Den grytliknande formen gör den dessutom mycket publikvänlig med flera naturliga läktare.

Idag utgör Skidstadion knutpunkten i Hallbystugans spårsystem med både konstsnö och elljus. Konstsnöanläggningen är idag ordentligt utbyggd och har ca 3 km nedgrävda ledningar samt mobila delar vilket gör snötillverkningen mycket flexibel. Konstsnö produceras från december till mars och är i dag grunden för att erbjuda bra skidförhållanden oavsett väderlek runt Hallbystugan.