Välkommen att åka längdskidor med oss i IF Hallby SOK!

Anmälning till träningsgrupper hitta du här (klicka)

Att träna skidor med Hallby

Barkmarksträningen startar i oktober. På träningarna övar vi spänst, kondition, styrka och kondition inför vinterns skidåkning. Alla bör ha med sig stavar till träningen – det går bra med de stavar som du åker skidor med.

Skidträning på snö sätter igång så snart som vi har tillräckligt med snö i anläggningen för att kunna åka skidor, oftast är detta i mitten av december. Vår gemensamma träningssäsong på snö avslutas i mitten på mars. Vissa träningar åker vi klassisk och andra skate – håll koll på www.laget.se/IFHallbySOK för att veta vad som gäller för enskilda träningar.

Rutiner vid träningar: Vi samlas gruppvis utanför Hallbystugan kl 18 på tisdagar och torsdagar. Efter träningarna avslutar respektive grupp gemensamt, ofta med saft och samling inne i Hallbystugan.

Träningsgrupper

Vid våra träningar delar vi in oss i olika grupper så att alla kan träna utifrån sina förutsättningar.  Grupperna utgår i första hand från barnens ålder men justeras också utifrån barnens individuella utveckling. Det är ledarna i respektive grupp som avgör vilken grupp som barnen ska tillhöra.

Grön grupp är till för våra yngsta skidåkare, hit är barn välkomma från och med året då de börjar förskoleklass. Träningen fokuserar på lek och rörelseglädje. Gruppen tränar ca kl 18-19 på tisdags-kvällar.

Blå grupp lär sig grunderna i skate och klassisk stil, varvat med mycket lek. Från cirka 9 år. Tränar ca kl 18:00-19:15 på tisdagar och torsdagar.

Röd grupp fokuserar på barnens fortsatta utveckling som skidåkare. Vi fördjupar oss tekniskt och åker lite längre sträckor än i grön och blå grupp. Från cirka 12 år. Tränar ca kl 18:00-19:30 på tisdagar och torsdagar.

Svart grupp tränar lite hårdare med t ex längre intervaller och tröskelpass. Från cirka 14 år. Tränar ca kl 18:00-19:45 på tisdagar och torsdagar.

Utöver ungdomsträning bedriver klubben även ledarledd träning för motionärer på tisdagskvällar.

För nya åkare så fyller du en anmälan, formuläret hittar du här på Hallbys hemsida.

För att kunna delta i vår verksamhet behöver även avgift för medlemskap i IF Hallby SOK lösas varje år https://hallbysok.se/sok/bli-medlem/.

Läger

En helg varje höst anordnar vi ett barmarksläger med övernattning i Hallbystugan för alla ungdomsgrupper. Barnen i grupperna blå till svart erbjuds årligen att åka på skidläger i början på december. De barn som följer med till skidlägret förutsätts ha med sig en förälder.

Tränare

Alla träningsgrupper har mellan tre och fyra aktiva tränare. För att säkerställa att Hallbys ungdomsverksamhet ska hålla en hög kvalitet strävar klubben efter att kontinuerligt utbilda och fortbilda sina tränare enligt Svenska Skidförbundets utbildningsstruktur.

Skidskytte

I Hallby finns också möjlighet att utöva skidskytte tillsammans med skidor. Ungdomarna tränar skidor med övriga skidungdomar och kan lägga till en extra träningsdag för skidskytte från det år man fyller nio år. Vår huvudträningsdag är måndagar. Klubben har föreningsvapen (speciella luftgevär för skidskytte) att låna för de som är nybörjare. Vi fokuserar på skyttedelen på barmarksträningen och på kombinationen med skidor när det finns snö.

Utrustning

I grön grupp behöver barnen ha pjäxor, skidor och stavar för att vara med på träningarna. Det spelar ingen roll om utrustningen är för skate eller klassisk åkning. För klassiska skidor rekommenderar vi så kallade skin-skidor.

I blå, röd och svart grupp behöver barnen ha utrustning för både skate och klassisk åkning. Till en början går det bra att åka skate med utrustning för klassisk stil, men det blir lättare för barnet att åka med rätt utrustning. Vi rekommenderar kombipjäxor – det vill säga pjäxor som är gjorda både för skate och klassiskt – eftersom det då bara krävs ett par pjäxor.

Ny skidutrustning kan vara dyr, men det går ofta att hitta begagnad utrustning som är betydligt billigare. Klubben brukar anordna en bytarvecka på hösten varje år och klubbmedlemmar lägger löpande ut utrustning till salu på Hallbys facebookgrupp. Det finns också andra grupper på Facebook för begagnad skidutrustning.

Kläder

Till barmarksträningen behövs kläder och skor som passar för träning utomhus.

Till skidträning på snö behöver barnen ofta lite varmare kläder än på barmarksträningen. Det är bra om de yngre barnen har varma vantar som tål väta.

De flesta hallbyungdomar som fastnat för sporten tränar gärna i Hallbys klubbkläder. Till en början kan en mössa och kanske en träningsjacka vara en tillräcklig Hallbygarderob.

Varje år i september brukar det vara möjligt att beställa klubbkläder inför vintersäsongen via vår klädleverantör Trimtex shop. På motsvarande sätt går det att beställa kläder inför sommaren i janu-ari. I shopen kan allt från mössor och träningsställ till tävlingsdräkter beställas. Information om detta läggs upp på laget.se och Facebook.

Att tävla i skidor för IF Hallby SOK

Att tävla är roligt, spännande och skapar gemenskap och utveckling. Vi uppmuntrar alla våra tränande ungdomar att tävla och klubbens tränare stöttar gärna barnen både inför och på tävlingar.

Varje vinter finns det mindre tävlingar i närområdet som alla kan vara med på. De som vill kan också utmana sig genom att åka på distriktstävlingar och nationella tävlingar.

Vid tävlingar i närområdet finns alltid ledare från klubben med för att stötta barn och föräldrar.

Anmälan till tävlingar  sker via Svenska Skidförbundet tävlingskalender (ta.skidor.com/EventCalendar.aspx?orgid=17324) . Klubbens ledare hjälper gärna till vid anmälan. Den som ska tävla måste vara registrerad som aktiv Svenska Skidförbundets register i IdrottOnline. Kolla med tränarna om detta.

Föräldrars medverkan

I vår klubb skapar vi förutsättningar för att bedriva en välfungerande verksamhet tillsammans och det är viktigt att vi alla hjälps åt med detta. Att medverka som förälder och klubbmedlem är också ett bra sätt att lära känna andra Hallbyiter och på så vis hitta engagemang och glädje i föreningen.

Funktionärsuppdrag

Under en säsong förväntas alla aktiva elitåkare och föräldrar till skidungdomar hjälpa till med följande funktionärsuppdrag:

Vara parkeringsvärd på Severins: Som värd tar du betalt och anvisar parkeringar i samband med arrangemang på Elmia och matcher i Husqvarna Garden.

Hjälpa till att arrangera klubbens egna skidtävlingar: Utöver funktionärsuppdragen ovan behöver alla föräldrar vara beredda att hjälpa till med följande:

Snöläggning: Tillverkningen av konstsnö är en grundläggande förutsättning för vår ungdomsverksamhet. Det är viktigt att alla föräldrar i klubben är beredda att hjälpa till. Introduktion till snöläggning hålls för föräldrar varje höst.

Stöd i samband med träningar och läger 

Vid läger och träningar behöver vi ibland hjälp från föräldrar med fika och matlagning. De yngre träningsgrupperna kan också behöva föräldrastöd vid själva träningen.

Kommunikation

www.laget.se/IFHallbySOK är primär kanal i kommunikationen mellan föräldrar och träningsgruppernas ledare.

Hallbys hemsida och Facebooksidor innehåller mer externt riktad information kopplad till vår verk-samhet. Vi har en extern FB-grupp (”IF Hallby Skidor”) och en FB-grupp för medlemmar (”Hallby skidor medlemmar”). Skidskyttet har en egen FB-grupp (”Hallby skidskytte medlemmar”)

Föräldramöte Varje höst anordnar klubben ett föräldramöte i Hallbystugan i samband med en tisdagsträning. Information om detta ges via Facebook och www.laget.se/IFHallbySOK

Kontaktuppgifter

Allmänna frågor gällande skidsektionens verksamhet: skidor@hallbysok.se

Övergripande frågor kring klubbens träningar: Tomas Pettersson Hjelmkvist skogsudden1@hotmail.com

Samordnande ledare för träningsgrupperna vintern 2023-24:

Grön grupp Ida Welin, ida.welin.iw@gmail.com

Blå grupp Tobias Johansson, tobias_johansson86@hotmail.com

Röd grupp Maria Rosén Thelin, kirunatellan@hotmail.com

Svart grupp Tomas Pettersson Hjelmkvist, skogsudden1@hotmail.com

Skidskytte Per Wernersson, per.wernersson@cerner.com

Information om föreningen

IF Hallby SOK består av tre olika sektioner – skidor, cykel och orientering – med en gemensam styrelse. Föreningen har en aktiv tränings- och tävlingsverksamhet för både ungdomar, elit och motionärer.

Hallbys anläggning

Hallbystugan är en samlingspunkt för alla sektioner inom klubben. I stugan finns finns duschar, omklädningsrum, gym, samlingsrum och kök. I omedelbar anslutning till Hallbystugan och parkeringsplatsen ligger Skidstadion som utgör knutpunkten i Hallbystugans spårsystem.

Vi har sex kilometer elljusspår samt en modern konstsnöanläggning som gör att vi de flesta vintrar kan erbjuda robusta skidförhållanden på vårt konstsnöspår från december till mars.

På skidstadion finns också en skjutvall för luftgevär där vi kan utöva skidskytte både vid snö och barmark. Skjutvallen har 14 banor.

Medlemskap i klubben

För att träna med oss i Hallby behöver du vara medlem i klubben. Du är välkommen att vara med och provträna med oss tre gånger utan att vara medlem, vill du fortsätta ansöker du om medlemskap i klubben via vår hemsida: https://hallbysok.se/sok/bli-medlem.

Genom att vara medlem i Hallby får möjlighet att delta inom samtliga sektioners verksamhet, vilket vi gärna vill uppmuntra.

Du får ett rabatterat pris på spårkort för Hallbys konstsnöanläggning och har även tillgång till dusch och omklädning i Hallbystugan.

Verksamhetsidé och värdegrund

Vår verksamhetsidé är att IF Hallby SOK ska vara en aktiv och levande förening som stimulerar alla medlemmar att utvecklas inom skidor, skidskytte, orientering eller cykel utifrån sina unika förutsättningar.

Hallbys värdegrund ska genomsyra all vår verksamhet och utgår från tre för oss betydelsefulla begrepp: Gemenskap, Engagemang och Glädje.

GEMENSKAP: Vi ska vara en välkomnande klubb där alla får vara med och där vi har grupper för alla. Vi visar en ömsesidig respekt till varandra och skapar Hallby tillsammans.

ENGAGEMANG: Klubben utvecklar vi  tillsammans – engagerade medlemmar har roligt tillsammans. Alla ska bli sedda, hörda och lyssnade på och på så vis ska vi se till så att alla har möjlighet att lyck-as.

GLÄDJE: I vår klubb har vi kul tillsammans. Vi hejar på alla och syns och umgås på tävlingar. För oss är kämparandan viktigast – inte resultaten! På så vis arbetar vi för ett livslångt idrottande där vi alla kan lyckas och ha roligt när vi rör oss i naturen.

Välkomna!